Vertical - Graduation Project

/work/vertical-graduation-project/

Vertical probeert de relatie tussen meubilair en opslagruimte te versterken. Wat begon als een persoonlijk project groeide uit tot een van mijn twee afstudeerwerken van de studierichting Inter-Architecture op de Gerrit Rietveld Academie.

Het uitgangspunt was dat een student het meestal maar met één ruimte moet doen, en vaak geen atelier heeft. Net als vele anderen, werk en leef ik in dezelfde ruimte, dit levert praktische problemen op omdat de twee elkaar in de weg zitten. Niet alleen als student, maar ook als iemand die náást de studie veel werk produceert (wetenschappelijke snufjes, maquettes, 3D-printers, een lasersnijder, etc.) is het duidelijk dat mijn woning eigenlijk meer atelier dan leefruimte is.
Na veel ingewikkeld ontwerpen drong het tot me door dat in alle maquettes die ik ontwierp het plafond ontbrak. Ik ontdekte dat de ruimte aan het plafond exact dé resource was die ik zocht.
Door alles in het plafond te laten verdwijnen, planken voor het bewaren van spullen, meubilair, etc. kun je de ruimte volledig leeg en neutraal maken. Alles is opgehangen aan kabels en kan d.m.v. een systeem met katrollen handmatig bediend worden. Zo bepaal je dus met datgene wat je naar beneden laat komen de context van de kamer (in plaats van dat de spullen die al in de kamer staan de context bepalen). De eettafel omlaag en je kamer is een eetkamer, de werktafel omlaag en je kamer is een werkkamer. Zelfs de stoelen zijn als een soort schommels uit het plafond te toveren. Als je even wil eten hoef je je werk niet meer op te ruimen en je kan na het eten verder met je werk precies zoals je het hebt achtergelaten toen je het omhoog hees. De vloer is dus leeg, rommel maken mag, ben je klaar, hijs je alles op, je veegt de vloer en je hebt weer ruimte voor iets anders, óók in je hoofd. Als alle panelen omhoog gehesen zijn vormen de panelen zelf een plafond, als een soort vervanging van een systeemplafond, maar zonder duidelijk grid. Sommige planken hebben de mogelijkheid voor het aansluiten van een lamp aan de onderkant.
Er is bewust gekozen voor een handmatig systeem waarbij de fysieke inspanning van het hijsen, de gebruiker ook uitdaagt om na- te denken over wat de gebruiker wil bewaren. Je krijgt direct fysieke feedback omdat je voelt hoe zwaar de spullen zijn die je opbergt. Naast functionaliteit brengt het systeem dus ook een extra stukje bewustzijn over bezit.
Het zou geweldig zijn om een volledige projectwoning in- te mogen richten met een volledige implementatie van Vertical. Het systeem is in tegenstelling tot veel andere opslagsystemen niet bedoeld om meer opslagruimte te creëren zodat je weer meer spullen kan bewaren, het is juist bedoeld om de opslag compacter en minder aanwezig te maken waardoor je meer échte ruimte krijgt. Voor nieuwe dingen. En ruimte om je heen geeft ook weer nieuwe ruimte in je hoofd.
back to top