Bildung Academie - Inside

/work/bildung-academie-inside/

De Elektrische Tandenborstel

Inside is tot stand gekomen als materialisatieopdracht voor de module ‘Spullen’, gevolgd aan de Bildung Academie. De materialisatie komt in de vorm van een website die HIER te bezoeken is.

Toen ik tijdens mijn studie ontdekte dat er echt meer wordt gekocht en weggegooid in de wereld dan ik dacht, heeft dit mij aan het nadenken gezet.

Hoe zou het toch komen dat we huishoudelijke apparaten met groot gemak inwisselen voor nieuwere en betere versies? Waarom hergebruiken we zo weinig huishoudelijke apparaten? Waarom hebben we zo’n ontzettende afstand gekregen tot de productie en verwerking van onze apparaten?

Het lijkt me een goed idee om te gaan kijken of ik bij iedereen die huishoudelijke apparaten bezit, een grotere betrokkenheid kan opwekken door ze te laten inzien wat voor ontzettend wonder het is dat deze producten überhaupt bestaan. Dat voor een enkel product grondstoffen van over de hele wereld samenkomen op één plek om voor ons een tandenborstel te zijn! Zo wordt zelfs de simpelste elektrische tandenborstel een klein wonder.

De website bestaat uit drie categorieën:
- Het Ding
- De Organen
- De Bouwstenen

In elke categorie ga ik dieper in op de materialen en de herkomst van deze materialen. Van beknopte informatie over de werking van bepaalde onderdelen van de tandenborstel, tot informatie over de delfstoffen en de impact die het delven heeft op het lokale ecosysteem.

Een foto van het motortje, met in het speciaal een close-up van het messing tandwiel
Een diode, die ervoor zorgt dat de stroom maar 1 kant op kan gaan
Cadmium, een metaal dat gebruikt wordt in de batterij van de tandenborstel
Chroom, dat gebruikt is om het asje van de motor te verharden
back to top